divendres, 12 de novembre del 2010

Aliments funcionals: Introducció

Una dieta sana, variada i equilibrada té una forta influència en la salut humana. No obstant, els nous estils de vida (falta de temps per cuinar, alt ritme de vida, etc.) han provocat l’abandonament de determinats hàbits d’alimentació saludables. Així doncs, s’ha vist que desajustos alimentaris estan relacionats amb un gran nombre de malalties degut a què no s’ingereixen els nutrients necessaris o en les quantitats adequades. De fet, les malalties relacionades amb la dieta com les cardiovasculars, l’obesitat o el càncer justifiquen aproximadament el 30% dels costos totals de l’àrea de la salut en els països occidentals industrialitzats.

Com a conseqüència d’aquesta situació, es desenvolupen els aliments funcionals, els quals són aliments que tenen un benefici específic addicional en la salut respecte l’aliment tradicional, i que poden compensar els desequilibris alimentaris. Molts aliments tradicionals tenen beneficis per la salut humana depenent dels nutrients que contenen, però els aliments funcionals contenen molècules actives que ajuden a corregir els desordres metabòlics de moltes malalties cròniques, a prevenir múltiples patologies i, en general, beneficien diverses funcions de l’organisme. Així doncs, aconsegueixen millorar les funcions fisiològiques dels consumidors i, per tant, redueixen la morbiditat i la mortalitat i augmenten la qualitat de vida de la població general.

Un dels productes més coneguts són els iogurts amb bacteris vius, els quals mantenen el bon funcionament del sistema immunitari, però també ho són la sal iodada, els cereals amb fibra i la llet enriquida amb omega-3, calci i vitamines, entre altres.

Perquè un aliment funcional es consideri efectiu per prevenir una malaltia determinada, ha de complir certs requisits:
a)      Cal que compensi les necessitats metabòliques dels consumidors
b)      Cal que estigui vinculat i sotmès a avaluacions d’efectivitat
c)       Cal que els consumidors li donin suficient valor com per mantenir-ne el consum a llarg plaç, ja que és d’aquesta manera que s’aconsegueix prevenir les malalties.

El dia 02/06/2010 aparagué una notícia al Telenotícies de TV3 que parlava sobre el comentat fins ara  dels aliments funcionals:

3 comentaris:

  1. Hi ha moltes dites i refranys sobre els efectes beneficiosos dels aliments.
    Fa anys que la meva alimetació, quasi vegeteriana, basada en la ingestió de fruites, verdures i cereals (aliments naturals) cuinats intel.ligentment(bullits, crus o a la planxa) m'ha produït resultats positius a la meva salut (Pes equilibrat, millor trànsit intestinal, regulació en la tensió arterial, menys retenció de líquits, entre altres).
    Degut a la publicitat, a vegades, caic en el parany i compro alguns productes, que a priori no compraria (llet omega 3 o ioghurts activia,però no de forma habitual.

    ResponElimina
  2. Conèixer i aprofundir com responen els aliments
    en la nostre salut crec que es un pas evolutiu cultural de la nostra societat.Totes les investigacions i estudis que milloren aquest coneixement i la seva aplicació en la indústria alimentaria han de respondre a critèris ètics i no únicament a econòmics.
    Per això considero que és molt important socialitzar aquests coneixements sobre els aliments funcionals al consumidor final per garantir aquestes millores i assegurar un consum
    equilibrat i fonamentat.
    Gràcies als dissenyadors d´aquest bloc perquè
    aconseguixen aquest objectiu.
    Enhorabona!
    Pere (La Pobla de Claramunt)

    ResponElimina
  3. Respecte al primer comentari hem de dir que, de fet, els aliments funcionals no serien necessaris si la població tingués una dieta equilibrada. No obstant, degut al canvi d'estil de vida, molts cops això no s'aconsegueix. Per tant, és necessari el consum d'aquests tipus d'aliments per evitar deficiències de determinats nutrients que poden provocar determinades patologies.

    Respecte al segon comentari, coincidim plenament amb el seu punt de vista, Pere.

    Gràcies per les seves aportacions!

    ResponElimina